Warmtepomp

Uw energiefactuur gekoeld

Met een warmtepomp haal je warmte uit de lucht, het water of de bodem. Hierin zit immers enorm veel duurzame energie die gebruikt kan worden om te verwarmen. De warmtepomp is een systeem dat energie oplevert met een hoog rendement.

vitocal_200-s

Welke systemen bestaan er?

Luchtwarmte

In dit systeem wordt de warmte uit de lucht gewisseld door de warmtepomp op een warmtewisselaar. Dit systeem wordt momenteel al aangewend voor verwarming tot 20kW. Het systeem is relatief makkelijk te plaatsen en vrijwel onafhankelijk van omgevingsfactoren.

Waterwarmte

De warmte-overdracht van water naar water is beter dan deze van lucht naar water. Voor de warmtepomp water/water heb je wel een hoeveelheid water nodig in de buurt of moet er een boring gebeuren om gebruik te maken van het grondwater. Hier spelen omgevingsfactoren wel een belangrijke rol. Bovendien vereisen de grondboringen een behoorlijk investering . Echter, wanneer er een vijver of beekje in de buurt kan gebruikt worden, is dit het ideale systeem.

Aardwarmte

Via een buizensysteem in de grond wordt de natuurlijke aardwarmte benut. Vanaf anderhalve meter diepte is de grond vorstvrij en heeft de aarde een constante temperatuur van ongeveer 12 graden. Het rendement van dit systeem ligt zeer hoog. De plaatsing vraagt wat meer aandacht en je hebt minstens 400m2 grondoppervlak nodig voor het buizensysteem, maar als er, bijvoorbeeld bij nieuwbouw, toch graafwerken worden uitgevoerd, dan kan er heel wat bespaard worden.