Zonneboiler

zonneboilerEen zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector, een groot voorraadvat met water, een zonnestation (circulatiepomp) en een temperatuurregeling.

De collector vangt de zonnewarmte op waar een vloeistof (glycol-water) doorheen stroomt die door de zon wordt opgewarmd. De vloeistof stroomt door koperen leidingen of via vacuümbuizen, naargelang het systeem. De collector wordt onder een bepaalde hoek (meestal 45°) naar het zuiden of zuidwesten gericht en gemonteerd op een schuin dak of op een metalen constructie (bij platte daken).

De warmte van de collector vloeit met behulp van een pomp naar het voorraadvat of de boiler. Daar vindt de warmtewisseling plaats via een spiraal of een warmtewisselaar. De afgekoelde vloeistof in de leidingen vloeit terug naar de collector voor opwarming. De oppervlakte van de collectoren is afhankelijk van het aantal gezinsleden en het warm waterverbruik. Een zonneboiler met 4m2 zonnepanelen levert toch de helft van het warm water voor een gezin van 2 tot 3 personen met een boiler van 250 liter.

Is een zonneboiler geschikt voor iedere woning?

Ja! Enkel de oriëntatie van de woning of de plaats waar de panelen kunnen geplaatst worden naar het zuiden is belangrijk. Met de huidige technieken is de plaatsing van de panelen op het dak, in het dak of op horizontale oppervlakken geen enkel probleem. De integratie van de boiler naast een bestaande boiler of de plaatsing van een nieuwe boiler is ook mogelijk.

Wat is de opbrengst van een zonneboiler?

huis met zonnepanelenMet een zonneboiler kan je minstens 50% van het nodige warm water per jaar verwarmen. Er moet steeds een evenwicht gevonden worden tussen het verbruik aan warm water en de oppervlakte aan panelen. Dit kan makkelijk berekend worden. Wanneer je in de zomer nog extra warm water zou nodig hebben voor een zwembad of bubbelbad is het rendement van de zonneboiler veel groter. In de zomer krijgen we het meeste energie van de zon. Hoe meer gratis energie we kunnen gebruiken hoe meer we besparen.

Welke premies?

Als je beslist om een zonneboiler te installeren kan je een flink stuk van de investering recupereren via Eandis en de overheid.

Ook de verschillende gewesten en gemeenten geven onder bepaalde voorwaarden een premie. In sommige gevallen kan je bijna tot € 4.500,- besparen op de installatiekost door de premies. U hoeft hier niets voor te doen. Group VHC doet alle aanvragen voor u!