Gezond leven, wonen en werken

Group VHC zorgt voor een optimale klimaatregeling bij u thuis, in uw bedrijf of voor uw bouwproject.

Hoe vaak een airco, koelinstallatie of warmtepomp onderhouden?

Als eigenaar of exploitant van airco’s, koelinstallaties of warmtepompen is regelmatig onderhoud altijd nuttig en in bepaalde gevallen zelfs verplicht. Het bij wet verplichte nazicht is specifiek bedoeld voor koeltoepassingen die gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen) gebruiken.

 

Afhankelijk van het gebruikte gas

Voor een reguliere gebruiker is het niet altijd even eenvoudig te detecteren welk gas in jouw installatie wordt gebruikt. Vaak verschilt de benaming van een specifiek gas ook nog eens van leverancier tot leverancier. Bij twijfel, kan je uiteraard bij ons vrijblijvend terecht voor extra informatie. Zo ben je immers 100% zeker dat je in orde bent met de regelgeving.

De overheid lanceerde onlangs een zelftest voor koelinstallaties. Aan de hand van enkele eenvoudige vragen, krijg je adviezen over de onderhoudsverplichtingen voor het uitbaten van zo’n koeltoepassing. Je komt te weten of je een initiatief moet nemen om in orde te zijn met de regelgeving, en of er zaken zijn waarover je best raad vraagt aan een van onze VHC experten.

Bevat je koelinstallaties ozonlaag afbrekende stoffen of F-gassen, dan betekent dit dat ieder onderhoud moet worden uitgevoerd door een erkend technicus die werkt in een erkend koeltechnisch bedrijf. Dit omdat het risico op lekkages en het ontsnappen van schadelijke gassen te groot is.

 

Minimaal 1x per jaar

Los van het gebruikte gas, is het raadzaam om minimaal 1x per jaar een onderhoud te laten uitvoeren aan aircosystemen en andere koelsystemen. Bij F-gassen kan deze termijn afwijken. De zelftest voor koelinstallaties van de Vlaamse overheid biedt hier meer uitsluitsel over.

Een normaal onderhoud bestaat uit het reiningen van filters en indien nodig het vervangen ervan. Ook wordt het niveaupeil van het koelmiddel gecontroleerd, nagekeken op lekkages en indien nodig bijgevuld.

 

Voordeel van regelmatig onderhoud

Net zoals een goed onderhouden wagen langer meegaat, geldt dit ook voor je koelsystemen. Lekkages en defecten worden vroegtijdig opgespoord of zelfs vermeden, wat enkel de levensduur van je installatie ten goede komt. Op termijn komt dit dus financieel voordeliger uit.

Op comfortvlak zijn er eveneens enkele voordelen te bemerken. Bacteriën op de filters en in de unit zelf, die voor onaangename geurtjes kunnen zorgen, krijgen geen kans. Dit is ook goed nieuws voor mensen met een luchtallergie zoals bijvoorbeeld hooikoorts.

 

Vragen over een onderhoud

Een jaarlijks onderhoud heeft dus zowel financiële als comfortvoordelen, en is voor installaties met ozonlaag afbrekende stoffen of F-gassen zelfs verplicht. Heb je vragen over je installatie? Aarzel dan niet ons te contacteren via het contactformulier.


Offerte

Benieuwd naar onze diensten en oplossingen? De eerste stap is een duidelijk kostenplaatje.
Group VHC bezorgt u dan ook graag een vrijblijvende offerte op maat van uw noden en project.

Vrijblijvende offerte